Choinki z płatków śniadaniowych

 
Gdy je zobaczyłam od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Są urocze. Mogą posłużyć za dekorację nawet na świąteczny stół :). Mój mąż stwierdził, że w sumie taką choinkę można wziąć w całości, włożyć do szklanki, zalać mlekiem i śniadanie gotowe :). 
Dla kogo:
  • dla dzieci
  • dla tych, którzy chcą wykonać coś słodkiego z dziećmi
  • dla mających zepsuty piekarnik
Składniki:
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kremu typu Nutella
  • 5-6 paluszków (najlepiej bez soli)
  • 3 łyżki masła (miękkiego)
  • 3 szklanki płatków śniadaniowych, najlepiej kwadratowych np. CiniMinis (ja użyłam zagranicznych Chex Chocolate)
  • szklanka cukru pudru
Wykonanie:Z cukru pudru, masła orzechowego, Nutelli i masła ugniatamy jednolitą masę (będzie miała konsystencję plasteliny).  
Bierzemy paluszek i oblepiamy jego podstawę masą, tak by stworzył się pień. Cały paluszek należy obkleić masą - nie może jej być zbyt mało, bo płatki muszą się do niej wbić. Po obklejeniu paluszka należy zacząć wbijać w masę płatki śniadaniowe, od dołu, aż po samą górę. Jeśli zdarzy się, że na końcu wystaje nam resztka paluszka to należy ją odciąć lub odłamać. Gotową choinkę posypać z góry cukrem pudrem imitującym śnieg. 

Z przepisu otrzymamy 5-6 choinek w zależności od wielkości jakie im nadamy.

Przepis z drobnymi zmianami znajdziecie tu: handmadecharlotte.com

0 komentarze:

INSTAGRAM