![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8HA9ZRjQaEPgQ3_OsLDEJo2komFtwlY8flhzYiwuJT-JgcahyDowytErEBupcKkhERx6T1yBSWWTi2CVlICbix0IDIKRvq1Da34OSJOeBYFHZbQ6up6QqFAy1ClAKqQ2JyggApilUx3k/s1600/P5033627.jpg)
Dla kogo:
- dla fanów drożdżowych wypieków
- dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę
- dla osób z nietolerancją laktozy
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 100g margaryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cukru + 1łyżka
- marmolada o dowolnym smaku
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 3 jajka
- pół szklanki mleka sojowego lub bezlaktozowego
- 100g margaryny bezlaktozowej
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cukru +1 łyżka
- marmolada o dowolnym smaku
Składniki na kruszonkę:
- 50g mąki pszennej
- 25g masła
- 25g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej
- 50g mąki pszennej
- 25g margaryny bezlaktozowej
- 25g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej
Wykonanie kruszonki:
Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki.
Wykonanie ciasta:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxmj3A5cTj-ikaSt3ReRaUg1MJ_6O0C-di2pIifH0nA79FJpN8W_XjEKHvUWpGe3AU-tdjKObQNknuzhFeMxq_aJvmdXTzdPJoDqHLrmQrUFtAOyiOXXA1_PkrE72wk6la8q55sUbXHUM/s1600/ko%C5%82o+z+ciasta.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiA8iJTMYDL_jjaK2KmG6BoaHWyrLVv_2GI1dF9JLBAGav1pVFCnUufuLgtlYccy_y8xYwmLp7aSn71tdShdRKl3C6HBrVywlkSPlTx-j5ggN8KqGxDwx8GRcNVdfELwGqYUsnK_pbMSgU/s1600/P5023596.jpg)
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane).
Przepis bezlaktozowy jest zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz. Natomiast przepis tradycyjny jest moim przepisem.
![Jeść czy grać?](http://zmiksowani.pl/image/miks/95f27b3d74a51c8ff9f3843ff5471846_v2.jpg)
![Jeść czy grać?](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/982/embed_bxTyby0EgUsqSbNGLWRMx333lqcQGQzz.jpg)
0 komentarze: