Ciasto z rabarbarem


Dla kogo:
  • dla fanów orzeźwiających ciast
  • dla lubiących ciasta ucierane
  • dla rabarbaromaniaków
Składniki:
  • 700g rabarbaru
  • 430g mąki
  • 5 jajek dużych lub 6 małych 
  • 180g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
  • pół szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • cukier puder (do dekoracji)


Wykonanie:
Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ utrzeć z masłem na puszystą, jasną masę. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując. 
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem. 
Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). 
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Blacha: kwadratowa 24x24cm









Przepis znaleziony na www.kulinarnaja.blogspot.com. Zmieniłam proporcje.
Rabarbalove Rabarbalove

0 komentarze:

INSTAGRAM