Sernik z kokosową bezą

Dla kogo:
  • dla mających ochotę na sernik 
  • dla lubiących kokos
  • dla chcących spróbować sernika z "czymś innym"
Składniki na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 100g masła
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 750g mielonego tłustego sera
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka skórki pomarańczowej (smażonej lub kandyzowanej)
  • budyń waniliowy
  • łyżka mąki
Składniki na bezę kokosową:
  • 10dag wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru


Wykonanie ciasta:
Z podanych składników (na ciasto) szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić nim dno i boki blachy. Ja piekłam na tortownicy o średnicy 26cm. Podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wykonanie masy serowej:
Rodzynki zalać wrzątkiem, szypułki, osuszyć i obtoczyć w mące. Jeśli nie korzystamy z gotowej masy serowej to musimy zmielić ser co najmniej 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z serem, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. Budyń i proszek do pieczenia wymieszać ze śmietanką, a następnie z masą serową.

Wykonanie bezy kokosowej:
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę serową, a na niej ułożyć delikatnie łyżką koksową pianę . Wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego cz. 14 "Serniki".
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

0 komentarze:

INSTAGRAM