Pieguski z czekoladą

Dla kogo:
  • dla fanów domowych ciasteczek
  • dla mających ochotę pochrupać coś słodkiego
  • dla czekoladoholików
Składniki:
  • 1 szklanka mąki (ok. 135g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół kostki masła (100g)
  • 1/4 szklanki cukru (ok. 50g)
  • 1 jajko
  • 200g czekolady deserowej grubo posiekanej lub kropelek czekoladowych

Wykonanie:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W większej misce utrzeć na gładką, jasną masę masło z cukrem. Wrzucić jajko i chwilę pomiksować. Wsypać suche składniki i czekoladę, wyrobić. Wykładać po łyżeczce ciasta na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem) w odstępach 3-5cm.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić na blachach przez 15 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
Z przepisu wychodzi ok. 30 sztuk ciasteczek. Można je przechowywać do 4 dni.



Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję".   

81 komentarzy:

  1. Pieguski to zdecydowanie moje ulubione ciastka;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu faktycznie smak ciasteczek pyszny, ale 15 minut w piekarniku to za dużo. Proponuję 10-12 minut ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam pieguski, ale jestem pewna że domowe są o niebo lepsze od kupnych :) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre tylko zdecydowanie wystarczy jedna tabliczka czkeolady (100g) nawet powiedziałabym że za dużo. wskazane dodać posiekanych orzechów. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze ilości składników można modyfikować wg uznania. Ja uwielbiam czekoladę więc dla mnie 200g jest ok :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. uwieeeelbiam domowe pieguski ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pół łyżeczki soli to trochę za dużo, wystarczy szczypta.

    OdpowiedzUsuń
  6. ile sztuk wychodzi ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest informacja, że ok. 30 sztuk.

      Usuń
  7. Czy można zastąpić gorzką czekoladę mleczną? Nie roztopi się ona np. podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie powinno się stać. Radzę tylko wybrać czekoladę dobrej firmy, by nie był to np. wyrób czekoladopodobny :). Powodzenia!

      Usuń
  8. Uwielbiam te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka ma byc mąka?

    OdpowiedzUsuń
  10. Można użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie pieklam ich z maka orkiszowa. Prosze sprobowac! Chetnie dowiem sie jak wyszly :)

      Usuń
    2. Niestety nigdy nie pieklam ich z maka orkiszowa. Prosze sprobowac! Chetnie dowiem sie jak wyszly :)

      Usuń
  11. Kiedyś robiłam pieguski domowe, ale nigdy nie wyszły mi takie PYSZNE jak z tego przepisu:) gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasteczka ! Nie ma opcji by nie wyszły za każdym razem są równie pyszne ! Wszyscy się zachwycają i pytają o przepis :) Genilane :) Ja jedyna zmiane jaka wprowadziłam to zamiast deserowej używam dwóch tabliczek mlecznej lub 1 mlecznej 1 deserowej bo mój chłopak nie przepada za czekoladą deserową :) A ciastka sa genialne zdecydowanie dzieki takiej ilości czekolady :) Polecam wszystkim ! Nawet tym co nie lubią gotowac bo robi się je naprawde szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe pieguski, moje ulubione ciastka, kolejna porcja właśnie siedzi w piekarniku:-) Smakują bez wyjątku wszystkim, dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Ja też bardzo je lubię!

      Usuń
  14. Pycha! Ciastka wyszly super, chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku.zrobiłam jedno urozmaicenie: wsypalam mniej cukru,a za to wkroilam do środka suszone figi.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne! :D znikają w mgnieniu oka :) Ja trochę zmodyfikowałam przepis: ujmuję łyżkę mąki i dodaję 1,5 łyżki kakao :) z tabliczkami czekolady mlecznej Milki, nie sposób się od nich oderwać ! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mozna dodac make pszenna pelnoziarnista?ktos piekl ciasteczka z uzyciem ten maki:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym przepisie akurat nie uzywalam, ale tu mam też fajny przepis z użyciem mąki pełnozisarnistej: http://www.maniawypiekania.pl/2015/03/penoziarniste-ciasteczka-z-bakaliami.html

      Usuń
    2. Ja robię je ze zmieszanych pelnoziarnistej i gryczanej. Świetne! Daje 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i orzechy.

      Usuń
    3. Ja robię je ze zmieszanych pelnoziarnistej i gryczanej. Świetne! Daje 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i orzechy.

      Usuń
  17. Mi wyszło 25 sztuk ale dawałam konkretne łyżeczki pycha :) polecam ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Szukam ciastek które będzie można przechowywać długo w suchym miejscu, co polecacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zeonilabym jakieś kruche np.http://www.maniawypiekania.pl/2016/02/maslane-ciasteczka-walentynkowe.html?m=1 lubhttp://www.maniawypiekania.pl/2016/05/misie-kruche-ciasteczka-z-migdaami.html?m=1. Długo prEchowywac można też wszelkiego rodzaju pierniczki - nawet do roku. Powodzenia!

      Usuń
  19. Jakie masło? Takie zwykłe czy do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle 82%. Z ciekawosci zapytam: jakie to jest maslo do pieczenia?

      Usuń
    2. Nie ma czegoś takiego, jak "masło do pieczenia". Autor/ka komentarza nie rozróżnia masła od margaryny. Ogólnie to dość zawstydzający ubytek we wiedzy, ale w tym przypadku nie zrobi wielkiej różnicy, bo ciastka z przepisu wychodzą także na margarynie (sprawdzone).

      Usuń
  20. Wyszły zbyt tłuste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia Twojego braku zdolności kulinarnych lub pomyłki w trakcie czytania listy składników. Dodajemy ok. 100g masła, a nie całą kostkę - na wszelki wypadek przypomnę. Co do domniemanego braku zdolności - jak widzisz nikt inny nie zgłaszał podobnych problemów. Praktyka czyni mistrza - z czasem wszystko zacznie wychodzić idealnie. ;)

      Usuń
  21. Czy 15 min to nie za dlugo? Bo mi po 10 juz sa przyrumienione a spód jest prawie czarny. Czy to zależy od piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele zalezy od piekarnika! Zawsze trzeba zerkac wczesniej, zeby sie nie przypalily! Powodzenia!

      Usuń
    2. Wiele zalezy od piekarnika! Zawsze trzeba zerkac wczesniej, zeby sie nie przypalily! Powodzenia!

      Usuń
    3. Moje ciastka potrzebowały 25 minut, więc to z pewnością zależy od piekarnika

      Usuń
  22. Jutro będę robiła, na urodziny chłopaka. On uwielbia słodkości więc się ucieszy, wyglądają smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  23. mega szybki przepis,dodalam tez troche nasion słonecznika ciasteczka juz sie pieką i wygladają kusząco ��

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy piekarnik powinien być nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wkładamy ciasteczka do nagrzanego uprzednio piekarnika. Chyba, że w przepisie jest zaznaczone, by włożyc do zimnego (co czasem sie zdarza, lecz bardzo rzadko). Pozdrawiam!

      Usuń
  25. Świetny przepis! Wyszły przepyszne. Obłędnie kruche i czekoladowe. Lepsze niż sklepowe pieguski. +Dodałam jeszcze trochę orzechów laskowych i rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
  26. Super ciasteczka ,wczoraj robiłam i już nic nie ma. (Maz wszystkie zjadl) Dzisiaj będę piekła z podwójnej porcji ,dzieki za super przepis ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Cieszę się, że smakują! A z męża niezły łakomczuch :D

      Usuń
  27. Za dużo w tym przepisie jest proszku do pieczenia i soli:-(

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasteczka prawie dobre:) Wyszły świetne tylko ta sól, dałam to pół łyżeczki na podwójną porcję i i tak wyszły strasznie przesolone. Na pewno będę robić je częściej ale sól zredukuje do szczypty na porcje:)

    OdpowiedzUsuń
  29. witam mam pytanie, czy do ucierania masła z cukrem dodaje się całe jajko czy tylko żółtko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, dodajemy jajko w calosci. Powodzenia!

      Usuń
  30. Najlepsze ciasteczka jakie jadłam! :)
    Przepis zrobiłam z podwójnej ilości składników, dodałam troszkę więcej mąki i wrzuciłam orzechy - wyszły pycha!!
    Zasmakowały wszystkim znajomym!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja usunęłam z przepisu jajko i wyszły równie idealne :)
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, że bez jajek też są ok!

      Usuń
  33. Za każdym razem, gdy mam ochotę na pieguski, korzystam z tego przepisu. Polecam :)
    Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy wyjdą jeśli zamiast czekolady dam np kolorowe drazetki czekoladowe?

    OdpowiedzUsuń
  35. Może głupie pytanie ale...czy "wyrobić" oznacza dłuższe pomiksowanie, wymieszanie szpatułką, czy dosłowne zagniatanie ciasta rękoma? ;) Dziękuję za odpowiedź z góry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma głupich pytań. Chodzi o połączenie składników. Można pomieszać po prostu porządnie łyżką lub lekko zmiksować do połączenia składników.

      Usuń
  36. Nie wyszły mi ani trochę

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy zamiast cukru można dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym nie ryzykowala. Zmieni się nie tylko konsystencja, ale także smak!

      Usuń
  38. Pyszne!!! Druga porcja sie robi bo pierwsza nie przetrwala z moimi smakoszami😊..czuje ze dzieci juz obiadu nie zjedza... Dziwie sie jak komus moga te ciasteczka nie wyjsc?
    Zapisuje dla potomnosci!!! 😊

    OdpowiedzUsuń
  39. Cześć, to były moje pierwsze ciastka w życiu, są pyszne! Użyłam trochę mniej czekolady, bo mi brakło. Rewelacja i jestem w szoku jak szybko poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  40. szybciutko i pysznie :) dzięki za przepis, dałam mniej soli i 150 gram czekolady, ale gdybym dała 200 też bym zjadła ;) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  41. Wspaniale ciasteczka :) Właśnie robiłam z córcią na próbę i już wiem, że zostaną z nami na dłużej :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  42. Fantastyczny przepis, bardzo wszystkim polecam! Wychodzą idealne, nawet przy moich znikomych zdolnościach kulinarnych 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę! A zdolnosci kulinarne masz, bo ciacha upieklas! Najwazniejsze sa checi - to juz polowa sukcesu :)

      Usuń
  43. Mam pytanie, czy czekalada nie roztopi się podczas pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinna się roztopić, bp pieczemy krotko. Zobacz na moje zdjecia - nic sie nie roztopilo. Powodzenia!

      Usuń
  44. Udany przepis jedyne zmiany to dodałem orzeszków arachidowych zmielonych i połączyłem czekoladę gorzką z mleczną trochę się rozpuściła podczas wyrabiania ciasta przez to są ciemniejsze i mega kruche

    OdpowiedzUsuń
  45. Zły przepis ! 1, 5 lyzeczki proszku a powinno być 0,5. Ciastka posłuży do kosza !

    OdpowiedzUsuń
  46. Zdecydowanie za dużo soli! Dałam trochę mniej, a i tak smak soli jest wyczuwalny...Nie wiem po co w ogóle ta sól w ciastkach, następnym razem zrobię bez.

    OdpowiedzUsuń
  47. Dodałam niecałą łyżeczkę proszku, 100g czekolady i szczyptę soli. Pominęłam jajka, bo akurat nie miałam ich w domu. Z tego wyszło 14 dużych ciastek :P

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM