Babka piaskowa

Dla kogo:
  • dla lubiących tradycyjne wypieki
  • dla fanów zwykłych ciast
  • dla lubiących babki
Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 250g cukru pudru
  • 250g miękkiego masła
  • 10g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie)

Wykonanie:
Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło, dodawać kolejno żółtka, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sok wyciśnięty z cytryny i skórkę kandyzowaną. Ja zamiast kandyzowanej skórki dodałam trochę skórki startej z cytryny (trzeba ją wcześniej sparzyć). Wsypać mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180ºC.

 
 
 
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - Dania na każdą okazję".
Babki i babeczki

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt.

    --

    Zapraszam również na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jeżeli piszesz przepis pisz dokładnie czyli napisz jaką mąke trzeba urzyć

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis. :) Babka zagości na naszym Wielkanocnym stole.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM