Lemoniada ogórkowa



Sezon letni powoli dobiega końca :(! Liczę na to, że jeszcze będzie parę ciepłych dni, żebyście zdążyli ją wypróbować, bo jest super. Ja robiłam ją bez odcedzania, ale jednak trochę przeszkadzają mi te pływające ogórki i następnym rzem będę odcedzała. Bardzo orzeźwiająca!

Dla kogo:
  • dla lubiących domowe napoje
  • dla mających dość picia samej wody
  • dla odważnych :)

Składniki: 
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • pół cytryny
  • mały kawałek imbiru
  • łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła"
  • litr wody
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę sparzyć i pokroić na plasterki (połówkę). Imbir obrać i również zetrzeć. Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić.



 Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl ale zmieniłam proporcje.

0 komentarze:

INSTAGRAM