Tarta kokosowa a la Bounty (wegańska) - bez cukru, laktozy, glutenu, jajek


Chociaż nie lubię kokosu zdecydowałam się, że zrobię tę tartę. Po pierwsze dlatego, że ostatnio zaczęłam się interesować wypiekami wegańskimi, a po drugie dlatego, że spodziewałam się gościa, który kokos bardzo lubi! Powiem Wam, że jestem mile zaskoczona smakiem! Nawet dla osoby, który za kokosem nie przepada tarta byłą przepyszna! A zdjęcia tarcie zrobiła gościnnie Magdalena Ziemiańska - dziękuję (tylko dwa ostatnie są moje)!
Dla kogo:
  • dla wegan
  • dla wszystkich fanów Bounty
  • dla kokosomaniaków
Składniki na spód:
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g orzechów nerkowca
  • 80g suszonych daktyli
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (ok. 25g)
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub innego "słodzidła")
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki na kokosową masę:
  • 150g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie)
  • 120g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez co najmniej 2 godziny)
  • 4 łyżki syropu z agawy (lub innego "słodzidła")
Składniki na czekoladową polewę:
  • 80ml mleka kokosowego (z tego co zostało w puszce)
  • 100g czekolady gorzkiej
  • wiórki lub płatki kokosowe do dekoracji
Wykonanie tradycyjne: 
Uwaga! Przed przystąpieniem do wykonania przepisu namocz nerkowce (150g) w wodzie - nawet przez kilka godzin, mleko kokosowe włóż do lodówki, a daktyle zalej wrzątkiem. 

Wykonanie spodu:
Daktyle, wcześniej zamoczone we wrzątku bardzo dokładnie odsączamy (ja zrobiłam to trochę za delikatnie i przez to spód się lekko rozwalał). Orzechy włoskie wraz z orzechami nerkowca miksujemy. Dodajemy do tego odsączone daktyle i znów blendujemy. Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową. 

Wykonanie masy kokosowej:
Orzechy nerkowca odsączamy z wody i blendujemy. Dodajemy do nich olej kokosowy wraz z syropem z agawy. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym i dodajemy do masy stałą (stwardniałą) część mleka. Część płynna odstawiamy. Miksujemy. Następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Gotową masę wykładamy na spód.

Wykonanie polewy:
Mleczko kokosowe (tylko 80ml z tego odłożonego wcześniej z puszki) podgrzewamy na palniku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy szybko czekoladę połamaną na malutkie kawałeczki. Szybko mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Polewamy ciasto, gdy masą lekko stężeje dekorujemy wiórkami kokosowymi, kawałkami kokosa lub zostawiamy bez dekoracji.

Wersja na Thermomix:
Uwaga! Przed przystąpieniem do wykonania przepisu namocz nerkowce (150g) w wodzie - nawet przez kilka godzin, mleko kokosowe włóż do lodówki, a daktyle zalej wrzątkiem. 

Wykonanie spodu:
Daktyle, wcześniej zamoczone we wrzątku bardzo dokładnie odsączamy (ja zrobiłam to trochę za delikatnie i przez to spód się lekko rozwalał). Orzechy włoskie wraz z orzechami nerkowca wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 15s., obr. 10. Dodajemy do tego odsączone daktyle i znów blendujemy 15s, obr. 8. Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto na blaszkę, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową. 

Wykonanie masy kokosowej:
Orzechy nerkowca odsączamy z wody i blendujemy 10s. obr. 9w naczyniu miksującym. Dodajemy do nich olej kokosowy wraz z syropem z agawy. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym i dodajemy do masy stałą (stwardniałą) część mleka. Część płynna odstawiamy. Miksujemy 10s. obr. 5.  Następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Gotową masę wykładamy na spód.

Wykonanie polewy:
Mleczko kokosowe (tylko 80ml z tego odłożonego wcześniej z puszki) podgrzewamy na palniku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy szybko czekoladę połamaną na malutkie kawałeczki. Szybko mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Polewamy ciasto, gdy masą lekko stężeje dekorujemy wiórkami kokosowymi, kawałkami kokosa lub zostawiamy bez dekoracji. 

Blacha: najlepiej tortownica lub blaszka do tarty o średnicy ok. 22-23cm.





Przepis znalazłam na www.czekolada-utkane.pl . Wersja na Thermomix jest opracowana przeze mnie. 

0 komentarze:

INSTAGRAM