Quinoa (komosa ryżowa) z kakao i bananem


Oto sposób na pożywne śniadanie! Jeśli macie już dość owsianki lub jaglanki, to jest to idealna propozycja dla Was na urozmaicenie menu. Quinoa zwana inaczej komosą ryżową jest bardzo zdrowa i zaliczą się ją do tzw. grupy produktów superfoods. Aż wstyd się przyznać, ale było to moje pierwsze spotkanie z komosą i na pewno nie ostatnie. A Wy już znacie komosę? Robicie na słodko czy na słono?

Dla kogo:
  • dla ceniących zdrowe odżywianie
  • dla bezglutenowców
  • dla szukających jakiegoś urozmaicenia dla śniadań

Składniki:
  • 0,25 szklanki komosy ryżowej 
  • 0,5 szklanki mleka lub mleka roślinnego
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka miodu
  • banan
Wykonanie:
Komosę wsypać na sitko i kilka razy przelać zimną wodą. Do rondelka wlać mleko, dodać komosę i kakao i gotować ok. 20 minut. Jeśli byłaby za gęsta można dodać trochę więcej mleka. Do ugotowanej komosy dodać miód i wymieszać. Banana pokroić na plasterki i udekorować miseczkę.




4 komentarze:

  1. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia. Muszę zrobić!:)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Komose tak jak kasze jaglaną przelewa się wrzątkiem przed gotowaniem, żeby nie była gorzka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można przelać wrzątkiem lub przepłukać kilkukrotnie zimną wodą. Wychodzi na to samo. Obydwie metody są ok :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM