Dżem pomarańczowy bez żelfixu



Mimo, że to wakacje kojarzą nam się z przetworami to na zrobienie tego dżemu zdecydowanie polecam poczekać do zimy i zrobić go np. w przerwie świąteczno-sylwestrowej czy w trakcie ferii zimowych, wtedy po pierwszy pomarańcze będą miały najlepszy smak, po drugie będą najtańsze, a po trzecie nie będziemy taj zmęczeni ciągłą produkcją przetworów! Także same plusy. Dżem jest wspaniały, aromatyczny i lekko cierpki dzięki dodaniu skórki pomarańczowej! Po prostu musicie go spróbować!

Dla kogo:
  • dla tych, którzy cały rok czekali na pomarańczowe szaleństwo
  • dla kochających cytrusy
  • dla lubiących dżemy bez zbędnych konserwantów
Składniki:
  • 8 pomarańczy
  • 2 laski wanilii
  • 450g cukru
Wykonanie tradycyjne:
Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę (tzw. albedo). Obrane pomarańcze miksujemy blenderem dodając skórkę, cukier oraz laski wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji konfitury. Laski wanilii wyjmujemy i gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 15 minut. 

Wykonanie w Thermomixie:
Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę (tzw. albedo). Obrane pomarańcze wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 10s. obr. 8,5. Dodajemy skórkę, cukier oraz laski wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy 40 min./Varoma/ obr. wsteczne 1, aż do uzyskania konsystencji konfitury. Laski wanilii wyjmujemy i gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 15 minut. 

Z przepisu otrzymacie ok. 4 słoiczki dżemu (w sumie ok. litr). 

 

3 komentarze:

  1. pomarańcza z waniliowym aromatem musiała wyjść cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dodałaś całą skórkę, ze wszystkich obranych pomarańczy, czy tylko jakąś jej część?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i fajnie że dodałaś sposób na thermomix :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM