Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo


Ok, wiem, że jak zobaczysz składniki to złapiesz się za głowę i pomyślisz - "dziewczyna powariowała - tyle cukru", ale powiem Ci, że jestem zwolenniczką ograniczania cukru, ale w tym przepisie po prostu musisz zrobić wyjątek Robię tę żurawinę już trzeci rok z rzędu i jest wspaniała. Co ważne dzięki wysokiej zawartości cukru, w ogóle nie musisz jej pasteryzować! Dzięki czemu wszystkie wartości odżywcze żurawiny zostają, a nie uciekają nam podczas pasteryzowania.  Oczywiście możesz zrobić tej żurawiny więcej - ja zazwyczaj robię z 2-3 kg i wtedy wsypuję tyle cukru, ile żurawiny (można nawet dać trochę więcej cukru niż żurawiny). Żurawinę robioną tym sposobem pokochaliśmy i gości na naszym stole już od 3 lat. Jest świetna do mięs, serów białych, jogurtów, oscypków i herbaty. Polecam gorąco! Przepis spod samiuśkich Tater :D

Dla kogo:
  • dla fanów żurawiny
  • dla tych, którzy chcą spróbować zrobić żurawinę bez pasteryzacji
  • dla tych, którzy
Składniki:
  • 1kg żurawiny
  • 1kg cukru
Wykonanie tradycyjne:
Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki, a także podgnite, czy zmiażdżone owoce. Żurawiny nie myj, gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę zmiel maszynką do mięsa (ja zazwyczaj mieliłam dwa razy, ale to zależy od tego jak duże cząstki owoców chcesz mieć). Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje!

Wykonanie w Thermomixie:
Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki, a także podgnite, czy zmiażdżone owoce. Żurawiny nie myj, gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę wsyp do naczynia miksującego i zmiksuj 14 s. obrót 4,5.  Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje!


5 komentarzy:

  1. ciekawe czy uda mi się kupić żurawinę? rzeczywiście sporo cukru ale zaryzykowałabym ��

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mimo dużej ilości cukru jest lekko kwaśna? Taką lubimy najbardziej np. do smażonych serów. Mniam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! My tez jemy z grillowanymi oscypkami!

      Usuń
    2. Tak! My tez jemy z grillowanymi oscypkami!

      Usuń

INSTAGRAM