Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo


Ok, wiem, że jak zobaczysz składniki to złapiesz się za głowę i pomyślisz - "dziewczyna powariowała - tyle cukru", ale powiem Ci, że jestem zwolenniczką ograniczania cukru, ale w tym przepisie po prostu musisz zrobić wyjątek Robię tę żurawinę już trzeci rok z rzędu i jest wspaniała. Co ważne dzięki wysokiej zawartości cukru, w ogóle nie musisz jej pasteryzować! Dzięki czemu wszystkie wartości odżywcze żurawiny zostają, a nie uciekają nam podczas pasteryzowania.  Oczywiście możesz zrobić tej żurawiny więcej - ja zazwyczaj robię z 2-3 kg i wtedy wsypuję tyle cukru, ile żurawiny (można nawet dać trochę więcej cukru niż żurawiny). Żurawinę robioną tym sposobem pokochaliśmy i gości na naszym stole już od 3 lat. Jest świetna do mięs, serów białych, jogurtów, oscypków i herbaty. Polecam gorąco! Przepis spod samiuśkich Tater :D

Dla kogo:
  • dla fanów żurawiny
  • dla tych, którzy chcą spróbować zrobić żurawinę bez pasteryzacji
  • dla tych, którzy
Składniki:
  • 1kg żurawiny
  • 1kg cukru
Wykonanie tradycyjne:
Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki, a także podgnite, czy zmiażdżone owoce. Żurawiny nie myj, gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę zmiel maszynką do mięsa (ja zazwyczaj mieliłam dwa razy, ale to zależy od tego jak duże cząstki owoców chcesz mieć). Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje!

Wykonanie w Thermomixie:
Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki, a także podgnite, czy zmiażdżone owoce. Żurawiny nie myj, gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę wsyp do naczynia miksującego i zmiksuj 14 s. obrót 4,5.  Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje!


24 komentarze:

  1. ciekawe czy uda mi się kupić żurawinę? rzeczywiście sporo cukru ale zaryzykowałabym ��

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mimo dużej ilości cukru jest lekko kwaśna? Taką lubimy najbardziej np. do smażonych serów. Mniam ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak mam zamrożoną żurawinę to uda mi się zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na chłopski rozum myslę, że pewnie coś by z tego wyszło, ale jak to mowią ręki sobie nie dam uciąć, bo nigdy nie robiłam z mrożonej

      Usuń
    2. Czytałam., że tak, nawet nie trzeba eozmrazac ,można od razu bledowac z cukrem.
      Ja dziś zrobiłam ,pycha .

      Usuń
    3. Kiedy kupię większą ilość mrożę w kilku woreczkach i co jakiś czas wyjmuję porcję,blenduję ,łączę z cukrem i nigdy nie zepsuła się.

      Usuń
  4. czy trzeba przechowywać w lodówce jak przeleje w słoiki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale zdecydowanie trzymac w chłodnym miejscu, bo zdarzylo nam sie, zw trzymane w cieple zaczely fermentowac. Na pewno w zimnej piwnicy powino byc ok

      Usuń
  5. Uuu a ja nie odczekałam tych 3-4 dni i odrazu po wymieszaniu z cukrem włożyłam w słoiczki. Mam nadzieję,że nie będzie się nic działo z nią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie fermentować bo musi się odgazowac trzeba przetrzymać chociaż jeden dzień już kiedyś tak miałam pozdrawiam

      Usuń
  6. czy mozna uzyc ksylitolu zamiast cukru ? czy wtedy uda sie bez pasteryzacji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Podbijam" pytanie - też chciałabym zrobić z ksylitolem.

      Usuń
    2. niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie, bo nie robiłam tego przepisu z ksylitolem

      Usuń
    3. Cukier działa tu jako konserwant. Ksylitol nie zabezpieczy żurawiny przed fermentacją

      Usuń
  7. Jest pyszna najlepszy jest cukier robię to od piętnastu lat

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jest łatwo uzbierać naturalnej w bagnie ale jest dużo lepsza od darmowej u nas kosztuje jakieś 16.19 zł za kilogram

    OdpowiedzUsuń
  9. Od kilku lat przepuszczam przez maszynkę do mielenia,mieszam z cukrem 1:1.Pi włożeniu do słoiczków wlewam łyżeczkę spirytusu,podpalamy,szybko zakręcamy.Nigdy nie zepsuła się.Spróbujcie.

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja robię większe ilości na prostatę. Po umyciu przemrażam w zamrażarce i przemiełam w maszynce do mięsa zlewam do słoików, zakręcam i wynoszę do piwnicy. Nic się z nią nie dzieję. Skończyłem jeść w końcu maja. Kupiłem duże jagody zamrożonej i też przemieliłem,wyniosłem do piwnicy i zjadam do dziś 3 kopiaste łyżeczki na czczo na szklankę ciepłej przegotowanej wody jest OK. W tym roku będę wekować wlewając łyzeczkę spirytusu do słoika i szybko zapalając. Po otwarciu przechowuję w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki przepis mam od praprababci. Mówiło się na to "mrozy".

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię tak z dobre 20 lat,ale mieszam od razu aż się cukier rozpuści i do słoiczków.I naprawdę nigdy mi się pleśń nie pokazała.Za to na przeziębienie super lekarstwo i zimą do herbatki.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM