Maślane ciasteczka walentynkowe

 
Niestety nie zdążyłam wcześniej umieścić tego przepisu.
Może komuś przyda się na za rok, a może na zupełnie inną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam!
Składniki:
  • 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 150g masła (miękkiego)
  • łyżka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 100g cukru (ok. pół szklanki) (w oryginalnym przepisie 150g)
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także brązową część włożyć do lodówki. Kule ciasta trzymać w lodówce co najmniej godzinę (najlepiej dwie).
Po wyjęciu ciast z lodówki oprószyć mąką stolnicę i rozwałkować jasną część (grubość ok. 3mm). Wycinać foremką większy wzór (u mnie zębate koło). Zużyć całe ciasto jasne. Gotowe ciastka najlepiej od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto byłoby bardzo miękkie na czas wycinania brązowej części włożyć jasne ciasteczka do lodówki do schłodzenia (już na blaszce). Brązową część również rozwałkować i wycinać większe wzory, aż do wykończenia ciasta.W dużych wzorach (i brązowych i jasnych) wycinać foremkę małe i zamienić je miejscami, by ciasteczka stały się dwukolorowe. Można je przed upieczeniem delikatnie posypać cukrem kryształem.
Piec ok. 10 minut w temp. 180 stopni.

Z przepisu otrzymamy ok. 35 sztuk ciasteczek.







Przepis pochodzi z książki: "Ciasteczka  - 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję"

1 komentarz:

INSTAGRAM