W tym roku postanowiłam zaszaleć z jagodami i kupiłam ich ponad 3 kilo. Także powstały pierogi, lody, ciasta i oczywiście trochę zamroziłam. Sernik jest świetny! Przepis znalazłam w internecie, ale spód wymieniłam na inny i dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę".
Dla kogo:
- dla tych, którym zepsuł się piekarnik
- dla kochających ciasta bez pieczenia
- dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie
- 80g płatków kukurydzianych
- 50g płatków migdałowych
- 100g masła
- 150g białej czekolady
- 1200g jogurtu greckiego (3 duże opakowania)
- 60g żelatyny w proszku
- 200g cukru pudru
- 350g jagód (borówek)
- 50g groszków z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona na małe kawałki
- 200g jagód
- 90g cukru pudru
- 100ml wody
- 20g żelatyny w proszku
- garść jagód
- garść groszków z białej czekolady
Masło stopić wraz z białą czekoladą w kąpieli wodnej dodać do tego płatki kukurydziane i migdałowe. Wymieszać i wyłożyć na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Docisnąć ręką, by masa dobrze się ułożyła w blaszce. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Wykonanie masy jogurtowej:
Wykonanie galaretki:
Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 4-5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić na chwilę by napęczniała. Podgrzać, aż się rozpuści. Jagody zblendować z cukrem pudrem na jednolitą masę. Mus jagodowy delikatnie podgrzać a następnie dodać do niego rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę wystudzić i wlać na masę jogurtową. Wstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Gdy galaretka zacznie tężeć nasypać na nią borówki i groszki białej czekolady. Można to także zrobić później, ale mogą odpadać, a tak to się przykleją do galaretki.
Blacha: tortownica 24cm
Ale piękny ten sernik, musi być bardzo, bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńJagodowa uczta.
Niebo w gębie! jadłam i gorąco polecam, moi chłopcy zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń