Kulki życia - pralinki z migdałami, orzechami, daktylami i kokosem (bez cukru, glutenu i laktozy)

Przepis idealny dla małych dzieci, gdy zależy nam by im nie słodzić. Kulki fajnie się żuje, gdyż są zwarte i lekko ciągnące dzięki daktylom. Mimo, że są bez cukru są słodkie - również dzięki daktylom. Można próbować dodawać inne suszone owoce np. morele czy śliwki, jednak wtedy może zmienić się konsystencja. Świetna przekąska do pracy i do szkoły, gdyż są bardzo energetyczne. Można je przechowywać w lodówce przez długi czas.

Dla kogo:
  • dla lubiących bez cukrowe słodkości
  • dla małych dzieci
  • dla tych, którzy stawiają na zdrowy tryb życia
Składniki:
  • szklanka wiórków kokosowych (+ ew. do obtoczenia)
  • szklanka migdałów (bez skórki)
  • szklanka daktyli bez pestek
  • szklanka orzechów nerkowca
  • łyżka kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na masę w misie blendera. Najlepiej blendować składniki partiami, by nie spalić sobie urządzenia. Można ewentualnie pokroić daktyle na cząstki, by szybciej się zmiksowały.
Z powstałej masy toczymy kulki dowolnej wielkości, które można obtoczyć w kokosie, w kakao lub zostawić saute.






Przepis dostałam od mojej koleżanki.

6 komentarzy:

  1. Idealna przekąska zamiast słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania - na pewno się nie zawiedziesz!

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis. Są cudowne i bardzo łatwe do zrobienia. Można bardzo miło spędzić czas lepiąc je razem z mamą i idealnie nadają się żeby podarować je komuś w podziękowaniu albo nawet drobnym prezencie. Ze składników podanych wyżej wychodzi naprawdę dużo małych kuleczek, więc można się nimi dzielić z najbliższymi albo podać zamiast kolejnego ciasta na przyjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis się spodobał. Ja jak kupię mocniejszy blender to znów z pewnością je przygotuję. Są świetne!

      Usuń

INSTAGRAM