Tort czekoladowo-malinowy


Wspaniałe wilgotne ciasto czekoladowe wraz z lekkim musem malinowym wykonanym z domowej frużeliny malinowej. Cudowny! Bardzo polecam!!

Dla kogo:
  • dla nieprzepadających za tortami na biszkoptach
  • dla fanów czekoladowych ciast
  • dla chcących spróbować zniewalającego połączenia malin i czekolady
Składniki na ciasto:
  • 7 małych jajek (lub 6 dużych)
  • 340ml mleka
  • 285ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  • 2,5 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 340g mąki pszennej
  • 135g kakao
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem malinowy:
  • 720g malin
  • 4,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
  • 720g serka mascarpone
Składniki na polewę malinową:
  • 200g dżemu malinowego (najlepiej bezpestkowy)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
  • 150-350g malin do dekoracji (ilość zależna od tego czy chcemy zrobić tylko okrąg czy wypełnić całą górę tortu malinami)
Wykonanie ciasta:
Roztrzep jajka, dolej mleko i olej. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż składniki się połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Suche składniki wsyp do mokrych i pomieszaj łyżką, aż się połączą (nie używaj miksera). Spód tortownicy wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (boków tortownicy nie musisz niczym smarować).
Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie upieczone i ostudzone przekrój je na 3 części. Górkę, która urośnie odkrój, bo będzie potrzebna do obłożenia boków tortu.

Wykonanie kremu malinowego:
W rondelku wymieszaj maliny razem z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj, zagotuj i ściągnij z gazu. Połowę przetrzyj przez sito (tak, by zmniejszyć ilość pestek), a potem dodaj do pozostałego sosu malinowego. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją małą strużką do sosu (najlepiej zahartuj ją dodając do niej odrobinę sosu malinowego). Całość odstaw do schłodzenia, a gdy wystygnie włóż do lodówki na kilka godzin (nawet 4-6).
Po wyjęciu frużeliny z lodówki wymieszaj ją z serkiem mascarpone za pomocą miksera.

Wykonanie polewy malinowej: 
Dżem malinowy podgrzej w garnuszku. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj, by nie było grudek. Przestudź, a następnie włóż do lodówki, by polewa zgęstniała.  

Składanie tortu:
Ułóż czekoladowy blat na paterze. Posmaruj go 1/3 kremu malinowego. Przykryj drugim blatem i posmaruj drugą częścią kremu. Ułóż ostatni czekoladowy blat i posmaruj boki tortu resztą kremu (trzecią częścią kremu). Boki tortu obsyp czekoladowymi okruszkami (zrobionymi z odciętej "górki" czekoladowego ciasta). Możesz zrobić mały rant z okruszków, by polewa malinowa nie spłynęła. Oblej tort polewą malinową,
Udekoruj malinami. Odłóż tort do lodówki. 

Blaszka: tortownica 26 cm


Przepis znalazłam na stronie: www.mojewypieki.pl - zmieniłam proporcje.

5 komentarzy:

  1. Piękny tort, i taki malinowy-musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był przepyszny. Na pewno zostanie na długo w moim stałym menu :)

      Usuń
  2. Jestem pewna, że smakował bajecznie :) Bo czy połączenie czekolady z malinami mogłoby smakować inaczej...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam przepis, bo często z niego korzystam. Znalazłam go u Dorotki na mojewypieki.com. W jej wykonaniu tort chciało się zjeść oczyma przez monitor, czego nie można powiedzieć o Twoim a jest na prawdę przepyszny. Więc jeśli się ktoś waha, bo zdjęcie nie zachęca to szczerze polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM