Trójwarstwowy deser truskawkowy


Dla kogo:
  • dla fanów truskawek
  • dla lubiących ciekawe - efektowne desery
  • dla szukających zdrowego deseru
Składniki:
  • galaretka truskawkowa
  • 400g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 400g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
Galaretkę wykonujemy wg przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400ml, żeby lepiej się ścięła. Wylewamy ostudzoną galaretkę do pucharków i układamy je pochyło w lodówce, do całkowitego stężenia. Po kilka godzinach, lub po całej nocy zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy z 3-4 łyżkami gorącej wody. Odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Gdy żelatyna się ochłodzi (nie może być ścięta) miksujemy ją z serkami homogenizowanymi. Nakładamy serka do pucharków przechylając je w drugą stronę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy druga warstwa zastygnie myjemy truskawki, usuwamy szypułki i miksujemy z dwiema łyżkami cukru. Podgrzewamy 100ml wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki miksujemy razem z syropem żelatynowym. Owoce wykładamy do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo. Gdy deser zastygnie można go ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany.
Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować z brzoskwiń, ananasów, czy owoców leśnych. 
 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Milion smaków truskawek

2 komentarze:

INSTAGRAM