Rogaliki bez cukru (bezlaktozowe)

 
Dla kogo:
  • dla wszystkich, którzy mają nietolerancję laktozy
  • dla lubiących wypieki bez cukru
  • dla szukających czegoś do przegryzienia na szkolnej przerwie
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20dag margaryny bezlaktozowej
  • jajko
  • marmolada w wybranym smaku

Wykonanie:
Mąkę wraz z margaryną posiekać nożem. Jeśli ciasto będzie za twarde/za suche można dodać trochę wody (dodawać po jednej łyżce, by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie). Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut. 
Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między rogalikami, gdyż one nie będę rosły. 
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż staną się rumiane. Gotowe można posypać cukrem pudrem. 





Przepis pochodzi z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" B. i M. Barszcz.
Piknik majowy Akcja bez nabiału

0 komentarze:

INSTAGRAM