Strony

Strony

2019-05-31

Bułeczki jogurtowe z patelni


Już dawno temu trafiłam na przepis na bułeczki robione na patelni, ale jakoś zawsze było mi z nimi nie po drodze. Ostatnio jednak szykowałam się na wyjazd i pomyślałam, że takie bułeczki będą w sam raz na drogę, do pociągu. Zrobiłam. Bardzo fajne. Ja skorzystałam z mąki pszennej wymieszanej z mąką orkiszową. Myślę, że spokojnie możecie zrobić z samej pszennej lub z samej orkiszowej. Smaczne na świeżo i smaczne także kolejnego dnia. na pewno po wystygnięciu włóżcie je do pojemnika z pokrywką, czy do woreczka by nie wyschły i nie stały się zbyt suche.

Dla kogo:

  • dla wybierających się na wycieczkę
  • dla szukających pomysłu na wypełnienie śniadaniówki
  • dla lubiących bułeczki drożdżowe



Składniki:

  • 300g mąki pszennej (u mnie pół na pół orkiszowa z pszenną)
  • żółtko
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 30ml mleka
  • 20g miodu
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
  • 10g świeżych drożdży
  • kasza kukurydziana lub kasza manna do posypania patelni

Wykonanie tradycyjne:
Do mleka z miodem wkruszyć drożdże i zrobić rozczyn. Gdy zacznie pracować wlać go do reszty składników i wyrabiać ręką kilka minut. Ciasto może się trochę kleić, ale się tym nie przejmujcie. Pozostawcie ciasto w misce i przykryjcie na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóżcie ciasto na stolnicę posypanej mąką i rozwałkujcie na grubość 1cm. Wykrawać bułeczki szklanką (np. o średnicy 7-8cm) i pozostawcie do wyrośnięcia na 15-30 minut. Następnie upiec na patelni posypanej kaszą manną lub kaszą kukurydzianą - musza być rumiane, wypieczone z obydwu stron. Wystudzić na kratce, a następnie przełożyć do pojemnika, by nie wyschły. 

Wykonanie w Thermomixie:
Żółtko, mleko, drożdże i cukier umieścić w naczyniu miksującym 1,5 minuty/40 stopni/obr.5. Dodać resztę składników i ustawić Interwał/4 minuty. Pozostawić ciasto w misce i przykryć na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1cm. Wykrawać bułeczki szklanką (np. o średnicy 7-8cm) i pozostawić do wyrośnięcia na 15-30 minut. Następnie upiec na patelni posypanej kaszą manną lub kaszą kukurydzianą - musza być rumiane, wypieczone z obydwu stron. Wystudzić na kratce, a następnie przełożyć do pojemnika, by nie wyschły. 



Przepis znalazłam na Intagramie Cake Caprice, ale wersję na Thermomix opracowałam sama. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz