Jeśli szukacie ciasta idealnego do popołudniowej herbatki to trafiliście w dziesiątkę! Ciasto jest delikatnie słodkie i cudownie wilgotne za sprawą dodania esencji herbacianej!
Dla kogo:
dla szukających ciasta idealnego do herbatki
dla fanów herbatników
dla chcących skosztować ciasta zawierającego herbatę
Składniki:
200g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
80-100g herbatników
100g masła
120g cukru
2 jajka
100ml mleka
2 torebki czarnej herbaty
100ml wrzątku
szczypta soli
Wykonanie: Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić by się zaparzyła. W rondelku roztopić masło, na końcu dodać cukier i jajka i dokładnie wymieszać - nie gotować. Do roztopionego masła z cukrem dodać mleko, zaparzoną herbatę wraz z liśćmi z torebki. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając na końcu pokruszone herbatniki (ja 3/4 dałam do ciasta i 1/4 zostawiłam na dekorację). Ciasto wyłożyć do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i udekorować od góry pozostałymi herbatnikami. Piec ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Blacha: keksówka o długości 25cm.
Przepis pochodzi z książki Z. Różyckiej "Alfabet ciast".
Robiłam ciasto herbaciane, dodatek herbatników jest super:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda. Czy herbata nadaje jakiś aromat? Zastanawiam się nad użyciem jakiegoś earl greya itp.
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie earl grey może być - oczywiscie jeśli go lubisz ":). Można probować z róznymi rodzajami herbat w zależności od upodoban.
UsuńSuper wygląda! Zjadłoby się do kawki? Albo herbatki ;)
OdpowiedzUsuń