Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami

 
Zawsze gdy otrzymam owoce zastanawiam się czy zjeść je na surowo czy też jakoś je przerobić. Tym razem padło na jeżyny...leżały w lodówce i na mnie patrzyły :). Pomyślałam - przeglądnę książkę "Alfabet ciast" i może coś wpadnie mi w oko...Nie myliłam się  - zaraz zabrałam się za zagniatanie kruchego ciasta. Akurat gdy chłodziło się w lodówce zdążyłam polecieć do sklepu po brakujący jogurt. Lubię ciasta, które nie są przesłodzone i to do takich należy! Spróbujcie!

Dla kogo:
  • dla kochających tarty
  • dla mających ochotę na ciasto "pachnące jesienią"
  • dla chcących spróbować ciekawego jogurtowego nadzienia

Składniki na spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła (zimnego)
  • 50g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • szklanka jeżyn

2 komentarze:

Deser budyniowy z malinami i jeżynami


Prosty deser budyniowy do przygotowania w ciągu paru minut. Polecam każdemu zapracowanemu człowiekowi, którzy chce zrobić niespodziankę dla rodziny lub po prostu sam ma ochotę na coś słodkiego. Do wykonania w wersji z budyniem sklepowym i domowym. Polecam!

Dla kogo:
  • dla poszukujących pomysłu na szybki deser
  • dla kochających budyń w każdej wersji
  • dla tych, którzy chcą wykorzystać owoce
Składniki na wersję z budyniem kupowanym:
  • saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem
  • pół litra mleka
  • szklanka malin
  • szklanka jeżyn
Składniki na wersję z budyniem domowym:
  • pół litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • połowa laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • szklanka malin
  • szklanka jeżyn

1 komentarze:

Eton mess z malinami

 
Jeśli chcecie wrócić się do letnich wakacyjnych dni to koniecznie wypróbujcie słynny deser Eton mess. Nazwa pochodzi od nazwy angielskiej miejscowości Eton, gdzie deser został wymyślony. Był on tradycyjnym deserem, który serwowano uczniom tamtejszej szkoły średniej (college'u). Tradycyjnie podaje się go z truskawkami, ale z malinami jest równie pyszny, a może nawet lepszy! Maliny się już kończą także kupujcie i spróbujcie!

Dla kogo:
  • dla szukających pomysłu na szybki deser
  • dla zastanawiających się co zrobić  z zalegającym w lodówce pojemnikiem z malinami
  • dla chcących spróbować zrobić samodzielnie ten słynny deser
Składniki:
  • 800g malin
  • 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 100g bezów
  • 2 łyżeczki syropu grenadine lub octu balsamicznego (opcjonalnie) 

0 komentarze:

Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi


Kilka razy zabierałam się za różne chleby i z różnym skutkiem. Chleb kukurydziany - zakalec, kamienne bułeczki i chleb z garnka - oklapnięty i twardy. W końcu trafiłam na chleb, który wyszedł i był bardzo dobry! Ja dałam żurawinę i orzechy tak jak wg przepisu Pawła Małeckiego, ale myślę, że możecie dać inne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam!

 
Dla kogo:
  • dla fanów domowych wypieków
  • dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami
  • dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania
Składniki:
  • 250ml zimnej wody
  • 5 kostek lodu
  • 20g drożdży świeżych
  • 20g miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 450g mąki pszennej
  • 100g suszonej żurawiny
  • 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki i podprażonych delikatnie na suchej patelni)
  • pół łyżeczki soli

2 komentarze:

Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

 
Gdy się jest kobietą karmiącą człowiek myśli sobie co można zjeść, by nie zaszkodzić dziecku, ani sobie. Wiadomo, że zdrowe odżywianie to podstawa, ale czasem najdzie nas ochota na coś słodkiego i wtedy z pomocą mogą przyjść nam tzw. "zwykłe" ciasta - bez mas i ciężkich kremów. Niezawodna okazuje się w tym wypadku szarlotka. Także w nowej odsłonie z chrupiącym wierzchem z płatków kukurydzianych.  

Dla kogo:
  • dla fanów szarlotek
  • dla lubiących innowacje w znanych przepisach
  • dla mających nadmiar płatków kukurydzianych w domu
Składniki na ciasto:
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kukurydziany wierzch ciasta:
  • 50g masła
  • 6 łyżek śmietany 12 lub 18%
  • 100g płatków kukurydzianych 
  • 1/4 szklanki cukru
Składniki na warstwę jabłkową:
  • 600g jabłek (waga po obraniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny

0 komentarze:

Smoothie nektarynkowo-miętowe bez cukru

Okazuje się, że coś co jest nieposłodzone, wcale nie musi być bez smaku. Dowodem na to, jest to oto smoothie. Chłodny mus owocowy z dodatkiem mięty bez cukru! Banan dostatecznie słodzi i zagęszcza ten napój! Spróbujcie!

Dla kogo:
  • dla fanów zdrowego odżywiania
  • dla mających doniczkę ze świeżą miętą
  • dla lubiących orzeźwiające napoje
Składniki:
  • 4 nektarynki
  • 1 banan
  • garść listków mięty
  • kostki lodu lub woda (opcjonalnie)

2 komentarze:

Mohito bez alkoholu

Dla kogo:
  • dla szukających orzeźwiającego napoju na upalne dni
  • dla fanów mohito
  • dla mających w ogródku/na parapecie krzaczek mięty
Składniki:
  • pół limonki
  • 2 łyżeczki syropu Lime (Victoria Cymes)
  • 2 łyżeczki syropu Mięta (Victoria Cymes)
  • kilka listków mięty
  • woda mineralna ok. szklanki - najlepiej gazowana / można zastąpić Spritem dla wzmocnienia smaku
  • kilka kostek lodu

0 komentarze:

Domowe śliwki w czekoladzie


Bajecznie łatwy przepis na domowe słodkości! Polecam fanom suszonych śliwek. Spróbujcie też wersji z marcepanem.   

Dla kogo:

  • dla kochających suszone śliwki
  • dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :))
  • dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem
Składniki:
  • 150g śliwek suszonych
  • 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa)
  • 50ml wódki
  • 25ml rumu 

0 komentarze: