Błyskawiczny mus czekoladowy wg Nigelli Lawson


Mus bez żółtek! Bardzo mocno czekoladowy. Jedzony od razu będzie lejący, natomiast włożony do lodówki stanie się kremowym musem. Zdecydowanie dla fanów czekolady - dla mnie bomba! Ten kto nie jest fanem czekolady powinien go przygotować w małych pucharkach, bo z wielkim może mieć problem :).
 
Dla kogo:
  • dla tych, którzy szukają musu bez dodatku jajek
  • dla tych, którym brak magnezu :)
  • dla nie mających czasu na musy czekoladowe, które trzeba długo chłodzić
Składniki:
  • 150g pianek marshmallows (najlepiej małych) (ewentualnie można zastąpić ptasim mleczkiem, ale bez czekolady)
  • 50g masła (najlepiej miękkiego)
  • 250g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałki)
  • 285ml śmietany kremówki
  • 60ml wrzątku
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

0 komentarze:

Sok banan-pomarańcza-kiwi


Bardzo gęsty i dość kwaśny sok - konsystencja musu. Jest posłodzony jedynie bananem. Jeśli dla kogoś będzie zbyt kwaśny polecam dodać drugiego banana lub ewentualnie troszkę cukru. Im banan będzie bardziej dojrzały tym sok będzie słodszy. Dzięki temu sokowi udało mi się przemycić kiwi mojej córeczce, która na surowo go nie tknie. Wypiła jednym haustem cały kubek tego soku. Jeśli uważacie, że jest zbyt gęsty spokojnie można go rozcieńczać wodą w dowolnych proporcjach.

Dla kogo:
  • dla szukających orzeźwienia
  • dla fanów domowych soków
Składniki:
  • 4 kiwi - bardzo dojrzałe
  • 1-2 banany
  • 2 pomarańcze

0 komentarze:

Domowy budyń waniliowy


Mam małą córeczkę i w związku z tym szukam dla niej zdrowych przepisów. Staram się unikać soli i cukru, dlatego w przepisie cukier jest podany opcjonalnie. Ja robiłam bez i bardzo mi smakował, a zawsze można dosłodzić sobie soczkiem czy owocami. Polecam szczególnie tym, którzy jedzą często budyń z torebki. Domowy budyń jest bardzo łatwo przygotować, a wiesz co jesz :) . 

Dla kogo:
  • dla lubiących domowe desery
  • dla tych, którzy jeszcze nigdy nie jedli domowego budyniu
  • dla kochających wanilię
Składniki
  • pół litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • połowa laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)

0 komentarze:

Domowy budyń jaglany



Dla kogo:
  • dla osób na diecie bezglutenowej
  • dla lubiących przepisy z kaszą jaglaną
  • dla mających ochotę na spróbowanie budyniu w nowej wersji
Składniki:
  • 2-3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku na mąkę)
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru

0 komentarze:

Jak upiec dobry sernik? - czyli moje sernikowe porady


W związku z tym, że coraz więcej osób prosi mnie o porady związane z pieczeniem postanowiłam napisać post o pieczeniu serników. Serniki zawsze mi opadały (bardzo) tworząc z boku wysoki rant i wklęsły środek. Zawsze bardzo mnie to denerwowało. Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne!

1 komentarze:

Serniczki fiołkowe z mascarpone



Spróbowanie fiołków w wypiekach chodziło za mną już od roku. Niestety w zeszłym roku się spóźniłam i zdążyły przekwitnąć. W tym roku się udało! Do wykorzystania kwiatów inspiruje mnie moja koleżanka Gosia - blogerka, która jest specjalistką od jadalnych kwiatów i chwastów (www.pinkcake.blox.pl). Kilka ważnych informacji przed pieczeniem: fiołki muszą pochodzić z czystego terenu (najlepiej bez psów, z dala od ulicy). Gdy zrywamy fiołki nie wolno zrywać wszystkich z danej kępki (jeśli chcemy by były tam również w następnym roku)! Powinniśmy sprawdzić czy fiołki pachną (mogą się zdarzyć lepsze i gorsze kępki - zawsze wybieramy te bardziej pachnące). Do jedzenia nadają się wszystkie rodzaje fiołków, jednak pamiętajcie, że muszą one dziko rosnąć - przypadkiem nie kupujcie fiołków w kwiaciarni! :)

Dla kogo:
  • dla kwiatożerców
  • dla tych, którzy mają dostęp do łączki z fiołkami wolnymi od zanieczyszczeń
  • dla ciekawych nowych smaków
Składniki na spód:
  • 100g herbatników
  • 55g masła
Składniki na masę fiołkową:
  • 20g fiołków (miseczka)
  • 40g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na masę serową: 
  • 500g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 140g cukru pudru
  • 120g śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki skórki z cytryny
  • 40ml soku z cytryny
Dekoracja:
  • kilka sztuk świeżych fiołków (mogą być też fiołki karmelizowane) - opcjonalnie

1 komentarze:

Wiosenne kwiatowe babeczki z piankami marshmallows



Dla kogo:
  • dla lubiących ciekawe dekoracje
  • dla chcących zaprosić wiosnę do swojego domu
  • dla kwiatożerców :)
Składniki:
  • pianki marshmallows (mini i duże) ok. 100g
  • lukier lub serek mascarpone z cukrem pudrem lub inny krem do dekoracji babeczek np. ten
  • czekoladowe drażetki np. M&M's (kilka sztuk)
  • kolorowy cukier (opcjonalnie)

0 komentarze:

Kulki życia - pralinki z migdałami, orzechami, daktylami i kokosem (bez cukru, glutenu i laktozy)

Przepis idealny dla małych dzieci, gdy zależy nam by im nie słodzić. Kulki fajnie się żuje, gdyż są zwarte i lekko ciągnące dzięki daktylom. Mimo, że są bez cukru są słodkie - również dzięki daktylom. Można próbować dodawać inne suszone owoce np. morele czy śliwki, jednak wtedy może zmienić się konsystencja. Świetna przekąska do pracy i do szkoły, gdyż są bardzo energetyczne. Można je przechowywać w lodówce przez długi czas.

Dla kogo:
  • dla lubiących bez cukrowe słodkości
  • dla małych dzieci
  • dla tych, którzy stawiają na zdrowy tryb życia

7 komentarze: