Pełnoziarnista babka kakaowo-bananowa


Nigdy nie przepadałam za ciastami z bananami. Bałam się, że tym razem też będę niezadowolona, jednak spotkała mnie niespodzianka! Ciasto jest przepyszne! Aga z Ciasteczkolandii, gdzie znalazłam przepis pisała, że jej babka nie smakowała przez mąkę pełnoziarnistą - wg mnie w ogóle jej tutaj nie czuć. Babka jest wilgotna i pięknie pachnie bananami. Na pewno wykonam ją jeszcze niejeden raz!

Dla kogo:
  • dla fanów mąki pełnoziarnistej
  • dla posiadających przejrzałe banany
  • dla lubiących fajne babki:)
Składniki na ciasto:
  • 220g mąki pszennej
  • 120g mąki pełnoziarnistej
  • 70g kakao
  • 200g cukru pudru
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 125ml jogurtu
  • 100ml mleka
  • 125 ml oleju
Składniki na polewę:
  • 150 cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka kakao

2 komentarze:

Ciasto daktylowo-bananowe bez cukru i mąki



Gdy je zobaczyłam, to wiedziałam, że muszę je zrobić. Przepis znalazłam na blogu StoKolorowKuchni. Zmieniłam tylko proporcje. Ciasto idealne dla alergików i osób na diecie. Słodki smak dają mu jedynie banany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące.

Dla kogo:
  • dla dbających o linię
  • dla fanów zdrowego żywienia
  • dla alergików
Składniki:
  • 450g suszonych daktyli
  • 115g mielonych migdałów
  • 90g kakao
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 5 jajek (rozm. M)
  • 7 łyżek oleju
  • 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 komentarze:

Gofry pełnoziarniste


Świetna propozycja! Nie tylko dlatego, że są zdrowsze od tradycyjnych gofrów, ale także dlatego, że mimo mąki pełnoziarnistej są pyszne i chrupiące! Dla tych, którzy jednak są tradycjonalistami polecam przepis na gofry tradycyjne, który znajdziecie tu
 
Dla kogo:
  • dla mających ochotę na spróbowanie zdrowszej wersji gofrów
  • dla gofromaniaków
  • dla szukających pomysłu na pożywne drugie śniadanie
Składniki suche:
  • 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 180g mąki pszennej
  • łyżka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • 500ml mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka miodu
  • 60ml oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • 2 łyżki roztopionego masła

0 komentarze:

Serniczki z ricotty


Te serniczki zrobiłam kiedyś spontanicznie po zakupie serka ricotty. Szczególnie zasmakowało mi połączenie serka i miodu. Ponieważ są w takim miłosnym kształcie - polecam je na Walentynki!

Dla kogo:
  • dla mających ochotę spróbować sernika zrobionego z sera innego niż tradycyjny twaróg
  • dla sernikołasuchów
  • dla lubiących ricottę
Składniki na ciasto:
  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • jajko
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 125 masła
  • małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
Składniki na masę serową:
  • 250g serca ricotta
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 130g śmietany 18%
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • miód (do dekoracji)

1 komentarze:

Walentynkowe galaretki z czekoladą

 
Ten walentynkowy deserek do mój własny pomysł. Jest trochę galaretkowych odpadów, ale w końcu takie odpady też da się zjeść :). Mimo wszystko myślę, że warto  go wykonać dla swojej drugiej połówki.

Dla kogo:
  • dla zakochanych
  • dla fanów galaretek
  • dla szukających pomysłu na prezent
Składniki:
  • 5 szt. galaretki malinowej lub innej czerwonej galaretki (np. poziomkowa, truskawkowa, wiśniowa)
  • 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • 1800ml wody
  • 100-120g czekolady gorzkiej lub mlecznej

1 komentarze:

Tłusty czwartek 2015!

Już w tym tygodniu Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :)
Oto moje karnawałowe propozycje:

Pączki angielskie (z serka homo):


http://www.maniawypiekania.pl/2014/02/paczki-z-serka-homogenizowanego-paczki.html

0 komentarze:

Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback


Dla kogo:
  • dla tych, dla których chrust i pączki to nuda
  • dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo
  • dla lubiących drożdżowe wypieki
Składniki:
  • 280g mąki (nawet do 300g)
  • 70g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 20g świeżych drożdży
  • 50g smalcu
  • 180ml mleka
  • jajko
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
  • olej i smalec (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

1 komentarze:

Domowe śliwki w czekoladzie z marcepanem

 
Chyba jeden z łatwiejszych przepisów jakie wykonałam w ostatnim czasie. W związku z tym, że w tym roku mam postanowienie by nie kupować gotowych słodyczy w sklepie postanowiłam wykonać swoje domowe śliwki z czekoladzie i to jeszcze z marcepanem. Przy okazji ich tworzenia powstała także wersja bez marcepanu oraz marcepan w czekoladzie :). Wszystkie wersje są super, bo są domowe! Spróbujcie koniecznie!

Dla kogo:
  • dla kochających suszone śliwki
  • dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :))
  • dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem
Składniki:
  • 150g śliwek suszonych
  • 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa)
  • 50-60g marcepanu
  • 50ml wódki
  • 25ml rumu 

5 komentarze:

Konkurs urodzinowy - wyniki

Uwaga, uwaga! Nadszedł czas na wyniki konkursu urodzinowego. 
Po pierwsze - bardzo dziękuję Wam wszystkim za udział!
Po drugie - bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie Wasza pomysłowość i jakość Waszych prac!
Po trzecie - kogoś z Was musiałam wybrać, co nie było łatwe!

1 komentarze:

Chrust lany

Miałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś bliżej gofrów o innej konsystencji. Wg mnie najlepszy jest cienki i mocno wypieczony - wtedy jest chrupiący, gdy zbyt krótko go posmażycie może być "gumowaty". Chyba najfajniejsze jest to wyciskanie wzorków na gorący tłuszcz :). Szybki w wykonaniu. Spróbujcie sami!


Dla kogo:
  • dla mających zepsuty piekarnik
  • dla fanów nowości
  • dla chcących zaskoczyć swoich gości nowym karnawałowym przysmakiem
Składniki:
  • 3 jajka
  • mała torebka cukru waniliowego (16g)
  • 150ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • łyżka wódki
  • cukier puder (do oprószenia)
  • tłuszcz - u mnie pół na pół smalec z olejem (do smażenia)

0 komentarze: