Domowa granola

Pyszna, zdrowa i sycąca granola. Właściwie zastanawiałam się czy jest to musli czy granola i już wiem. Jest to granola, gdyż zapieka się ją w piekarniku z dodatkiem cukru (u mnie miód).  

Dla kogo:
  • dla lubiących pożywne śniadania
  • dla szukających zdrowej przekąski
  • dla tych, którzy lubią własnoręcznie wykonywać produkty możliwe do zakupienia w sklepie
Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej bez skórki)
  • pół szklanki orzechów włoskich lub pekan
  • pół szklanki rodzynek
  • kilka suszonych moreli
  • pół szklanki żurawiny (można pominąć)
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżka brązowego cukru

0 komentarze:

Babka caffe latte


Przepis, który już zdecydowanie zadomowił się w moim menu. Babka jest niezawodna, łatwa w wykonaniu i jak na razie zawsze wychodzi. Jest miękka i wilgotna a smaku dodaje kawowy lukier, który jest wprost przepyszny.

Dla kogo:
  • dla fanów kawy
  • dla szukających przepisu na coś do "popołudniowej herbatki"
  • dla babkomaniaków
Składniki na ciasto:
  • 250g masła
  • 350g mąki
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 75ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalenj
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
Składniki na lukier:
  • 150g cukru pudru
  • 3 łyżki bardzo mocnej kawy (zaparzonej najlepiej w ekspresie lub kafetierce) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
  • kakao do posypania (opcjonalnie)

0 komentarze:

Mrowisko - góra faworków (przysmak z Suwalszczyzny)


 
Już bardzo dawno temu znalazłam ten przepis i czekał na długiej liście "do zrobienia". Udało się! Jest to świetna sprawa na imprezy - dzięki masie, która skleja cały kopiec faworkowy można go nawet łatwiej przewieźć. Ponadto słyszałam, że można taki kopiec także długo przechowywać, np. zrobić na prezent i zapakować w celofan. Nie wiem ile wytrzyma taki gotowy kopiec, bo u mnie zniknął podczas jednego wieczoru :). 

Dla kogo:
  • dla szukających alternatywy dla zwykłych faworków
  • dla lubiących faworki pod każdą postacią
  • dla chcących podać chrust w nowatorski sposób
Składniki na faworki:
Najlepiej wykonać ok. 500g faworków. Polecam ten przepis. Faworków musi wystarczyć, by usypać kopiec.

Składniki na masę:
  • 200g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 50g miodu
  • bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania

2 komentarze:

Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's

 
Kruche ciasteczka, które dzięki masłu orzechowemu rozpływają się w ustach. Zdjęcia słabe, bo były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić im porządnej sesji zdjęciowej :D.

Dla kogo:
  • dla dzieciaków
  • dla fanów masła orzechowego
  • dla lubiących kruche ciasteczka
Składniki:
  • 100g masła (miękkiego)
  • jajko
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g
  • 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g

1 komentarze:

Konkurs urodzinowy





Z okazji urodzin mojego bloga zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na mój urodzinowy tort bez pieczenia oraz do wzięcia udziału w konkursie.

5 komentarze:

Podsumowanie roku 2014 a także 10 najpopularniejszych wpisów!

żródło: www.forum.muratordom.pl

Minął kolejny rok a wraz z nim mojemu blogowi stuknął drugi roczek. Jak ten czas leci...a dopiero co go założyłam :).

W roku 2014:
- opublikowałam dla Was 101 wpisów!
- zorganizowałam 4 konkursy (z Polskie Księgarnie, Polsat Food Network, Beetlebits, ValekRollingPins)
- udzieliłam dwóch wywiadów radiowych dotyczących bloga (dla radio Nowohuckie.pl oraz Nowinki - Radio Politechniki Krakowskie) oraz wywiadu w czasopiśmie Lodołamacz
- czterokrotnie (wrzesień, październik, listopad, grudzień) ukazały się moje przepisy w dodatku "Małopolanie Gotują" - Gazeta Krakowska
- udzieliłam kilkunastu porad kulinarnych na FB, smsowo i telefonicznie (zastanawiam się nad założeniem infolinii :D )
- przygotowałam dwa spotkania dla Babek z Nowej Huty na których pokazałam jak wykonać proste owocowe desery, gofry oraz piernikowy deser
- powstało moje piękne logo zaprojektowane przez Magdalenę Ziemiańską
- upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć
- odpowiedziałam na Wasze komentarze umieszczane na blogu
- nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych", gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy
- osłodziłam Wam życie :)

0 komentarze:

Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia)



Tort Malakov znalazłam wiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej.


Dla kogo:
  • dla lubiących ciasta bez pieczenia
  • dla fanów migdałów
  • dla posiadających lodówkę :)
Składniki:
  • 200g migdałów bez skórki
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 200g cukru pudru
  • 350ml śmietany 30 lub 36%
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 300g podłużnych biszkoptów
  • śmietanfix (fix do śmietany)
  • szczypta cynamonu
  • likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy
  • łyżka cukru
  • płatki migdałowe (do dekoracji)
  • wiśnie kandyzowane (do dekoracji)

4 komentarze: