Ciasto Słodka Pizza z M&M's i orzechami pekan


Idealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami.

Dla kogo:
  • dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka
  • dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu
  • dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada)
Składniki:
  • 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
  • 125g miękkiego masła
  • 100g brązowego cukru (pół szklanki)
  • 50g białego cukru
  • 1 jajko rozmiar "L" lub 2 jajka "S"
  • 125g gorzkich groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki)
  • 50g posiekanych orzechów pekan
  • 50g kolorowych cukierków czekoladowych typu M&M's
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

5 komentarze:

Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu


Zrobiłam je jakiś czas temu i czekały na dobry moment by się pokazać.Teraz, gdy zbliżają się święta te kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami reniferów :).

Dla kogo:
  • dla fanów wiśni w każdej postaci
  • dla lubiących deser "Czarny Las"
  • dla chcących spróbować babeczek bez jajek
Składniki na ciasto:
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju (ok. 80ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki (ok. 330g)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych
Składniki na krem:
  • 450g sera (trzykrotnie zmielonego lub twarożku śmietankowego)
  • 150-200ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • wisienki kandyzowane do dekoracji 

2 komentarze:

Szarlotka tatrzańska


Przepyszna, bardzo jabłkowa szarlotka! Najlepsza z szarą renetą, ale inne kwaśne i twarde jabłka też dadzą radę :).

Dla kogo:
  • dla mających ochotę na bardzo jabłkową szarlotkę
  • dla chcących spróbować szarlotki na mące krupczatce
  • dla tych, którzy słyszeli kiedyś o "tatrzańskiej" i mają ochotę wypróbować ją w domu
Składniki na ciasto:
  • 500g mąki krupczatki
  • 250g margaryny lub masła
  • 90g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka (lub 1 jajko)
  • 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na warstwę jabłkową:
  • 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety -  waga przed obraniem)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

3 komentarze:

Ciasteczka z syropem klonowym


Kruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków.

Dla kogo:
  • dla ciasteczkomaniaków
  • dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody)
  • dla miłośników syropu klonowego
Składniki:
  • pół szklanki syropu klonowego
  • żółtko
  • kostka miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru

6 komentarze:

Konkurs z Valek Rolling Pins


Z radością ogłaszam konkurs, który organizuję wraz z Valek Rolling Pins!

Jak widzicie Zuzia potrafi czynić cuda i może dla Was zrobić wałek z jakim tylko chcecie napisem. Dla mnie wykonała go z napisem ManiaWypiekania :) Chcesz podobny wałek z motywem świątecznym, swoim imieniem, innym napisem czy wzorem? Jeśli tak, to weź udział w konkursie!

Konkurs: Wygraj grawerowany wałek od Valek Rolling Pins!

4 komentarze:

Batoniki owsiane z mlekiem skondensowanym wg Nigelli Lawson


Idealne dla tych, którzy wstają za późno, a chcą szybko chwycić coś pożywnego w dłoń :). Batoniki można długo przechowywać w pojemniku także są idealne na "czarną godzinę".

Dla kogo:
  • dla fanów Nigelli
  • dla lubiących zdrowe przekąski
  • dla szukających alternatywy dla ciasteczek owsianych
Składniki:
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 250g płatków owsianych "Górskich" (nie błyskawicznych)
  • 75g wiórków kokosowych
  • 100g suszonej żurawiny
  • 35g sezamu
  • 35g pestek dyni
  • 35g pestek słonecznika
  • 125g orzeszków ziemnych niesolonych

5 komentarze:

Domowe masło orzechowe


Masło idealne dla miłośników masła orzechowego.W jaki sposób zrobić swoje masło? Wystarczą orzeszki i dobry blender, a efekt będzie świetny i co najważniejsze zaoszczędzimy na tym sporo pieniędzy, a do tego mamy pewność co zmiksowaliśmy! Bardzo polecam!

Dla kogo:
  • dla fanów masła orzechowego
  • dla tych, którzy lubią wiedzieć "co jedzą"
  • dla niemających uczulenia na orzeszki :)
Składniki:
  • 500g orzeszków ziemnych niesolonych
  • olej (1-2 łyżki) - najlepiej rzepakowy, sezamowy lub arachidowy
  • sól i cukier puder do smaku (wg uznania)

6 komentarze: