Po raz pierwszy zdecydowałam się zrobić ciasto drożdżowe w lodówce i powiem Wam, że efekt bardzo mnie zaskoczył - pozytywnie! Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać!
Dla kogo:
Dla kogo:
- dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple
- dla kochających tradycyjne wypieki
- dla fanów kruszonki
- 1kg mąki pszennej
- 70g drożdży
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 5 jajek
- kostka margaryny (250g)
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g mąki pszennej
- 60g cukru pudru
- 90g miękkiego masła
- rodzynki lub owoce (opcjonalnie)
5 komentarze: