Zimna drożdżówka

Po raz pierwszy zdecydowałam się zrobić ciasto drożdżowe w lodówce i powiem Wam, że efekt bardzo mnie zaskoczył - pozytywnie! Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać!

Dla kogo:
  • dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple
  • dla kochających tradycyjne wypieki
  • dla fanów kruszonki
Składniki na ciasto:
  • 1kg mąki pszennej
  • 70g drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 5 jajek
  • kostka margaryny (250g)
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na kruszonkę:
  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • 90g miękkiego masła
  • rodzynki lub owoce (opcjonalnie)

5 komentarze:

Piernik staropolski - dojrzewający

Po raz pierwszy robiłam go w ubiegłym roku. Historia z nim związana jest dosyć zabawna. Miałam termin porodu na 25 grudnia więc szukałam sposobu co by tu wcześniej zrobić w razie gdybym rzeczywiście urodziła w Boże Narodzenie. Instrukcja dla mojej mamy była taka: "W tej misce jest piernik. Jakbym zaczęła rodzić to przełóż go na blachę i upiecz ok. 20 grudnia :)". W końcu upiekłam go sama, bo dzidzia się nie spieszyła, nie mniej jednak bardzo nam zasmakował także w tym roku będzie powtórka. 

Dla kogo:
  • dla lubiących rozkładać pracę na części
  • dla miłośników piernika
  • dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść
Składniki na ciasto:
  • 500g miodu
  • 250g masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka
  • 80g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy)
  • pół łyżeczki soli
Składniki na masę i polewę:
  • słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki
  • masa marcepanowa (opcjonalnie)
  • bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie)
  • czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie)

3 komentarze:

Ciasteczka owsiane z kokosem, żurawiną i sezamem (bezlaktozowe)


Dla kogo:
  • dla lubiących zdrowe żywienie
  • dla szukających przepisów bez laktozy
  • dla fanów bakalii
Składniki:
  • 2 kopiate szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150g margaryny bezlaktozowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel olejku cytrynowego/pomarańczowego

1 komentarze:

Krem czekoladowy z awokado


Dla kogo:
  • dla fanów zdrowego odżywiania
  • dla lubiących kremy czekoladowe do kanapek
  • dla lubiących kuchenne eksperymenty
Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado*
  • 2 łyżki kakao
  • 50g masła (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub miodu - najlepiej akacjowy)
  • mielone orzechy lub migdały - wg uznania

2 komentarze:

Domowe kakao z piankami


Idealne na mokry, jesienny dzień. Zróbcie kakao i wskoczcie pod kocyk z książką. 

Dla kogo:
  • dla szukających przepisu na domowe kakao
  • dla mających dość sztucznych kakaowych proszków
  • dla mających ochotę schować się pod koc z książką i kubkiem kakaa
Składniki:
  • 50ml wody
  • 200ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2,5-3 łyżeczek kakao
  • pianki marshmallows (najlepiej mini)
  • bita śmietana (do dekoracji)

4 komentarze:

Jabłka zapiekane pod kruszonką

 
Super szybkie w wykonaniu i uzależniająco pyszne! Można oczywiście wykonać z innymi owocami, ale z dodatkiem jabłek smakuje wyśmienicie! Szczególnie jesienią. Bardzo polecam.

Dla kogo:
  • dla fanów jabłek
  • dla tych, którzy szukają pomysłu na zamrożoną kruszonkę
  • dla lubiących owocowe desery
Składniki:
  • 1kg jabłek (polecam szarą renetę lub antonówkę)
  • sok z połowy cytryny
  • 150g mąki
  • 100g masła (pół kostki), zimnego
  • 100g cukru
  • garść rodzynek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon do posypania wg uznania

2 komentarze:

Kompot jabłkowy na zimę




Pyszny domowy kompocik, w sam raz do obiadu.

Dla kogo:
  • dla fanów domowych kompotów
  • dla tych, którzy lubią zimą poczuć smak lata
  • dla lubiących domowe przetwory
Składniki:
  • 2 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych)
  • 0,5kg cukru
  • 2 litry wody
  • cynamon (4 szczypty)
  • goździki (10-12szt.)

5 komentarze:

Szarlotka bez mąki (francuska)


Bardzo jabłkowa i wilgotna szarlotka. Składa się właściwie z samych jabłek. Polecam do wypróbowania.

Dla kogo:
  • dla wielbicieli jabłek
  • dla fanów szarlotki
  • dla tych, którym zwykła szarlotka już się znudziła
Składniki:
  • 1kg jabłek (obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
  • 100g masła (startego na tarce)
  • 9 łyżek cukru
  • 100g rodzynek
  • cynamon
  • 1 andrut (wafel) do wyłożenia tortownicy
  • bita śmietana (do dekoracji)

3 komentarze:

Czekośliwka do słoików na zimę

 
Mocno czekoladowa czekośliwka do słoików na zimę. Zdecydowanie dla fanów czekolady. Dzięki dodaniu śliwek człowiek ma mniejsze wyrzuty sumienia, gdy zje pół słoiczka :).

Dla kogo:
  • dla chcących spróbować zdrowszej alternatywy dla kremu czekoladowego do kanapek
  • dla szukających pomysłu co zrobić ze śliwek
  • dla czekołasuchów
Składniki:
  • 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • łyżeczka (płaska) cynamonu
  • 7 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 550g cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich, laskowych lub fistaszków lub migdałów

2 komentarze: