Przepyszna, chrupiąca tarta z orzechami w domowym karmelu. Można ją przygotować ze swoimi ulubionymi orzechami - u mnie włoskie i laskowe.
Dla kogo:
- dla fanów orzechów
- dla tych, którzy lubią, gdy ciasto chrupie
- dla chcących poznać szwajcarski przysmak
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200g zimnego masła (kostka)
- 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania tarty z wierzchu)
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- kopiata szklanka cukru pudru
- 50ml wody (1/4 szklanki)
- 2/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
- szklanka orzechów laskowych (ok. 130g) - posiekanych
- szklanka orzechów włoskich (ok. 110g) - posiekanych
- 2 łyżeczki masła
- łyżka miodu
11 komentarze: