Szwajcarska tarta z orzechami (Engadiner Nusstorte)


Przepyszna, chrupiąca tarta z orzechami w domowym karmelu. Można ją przygotować ze swoimi ulubionymi orzechami - u mnie włoskie i laskowe. 

Dla kogo:
  • dla fanów orzechów
  • dla tych, którzy lubią, gdy ciasto chrupie
  • dla chcących poznać szwajcarski przysmak
Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200g zimnego masła (kostka)
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania tarty z wierzchu)
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
Składniki na masę orzechową:
  • kopiata szklanka cukru pudru
  • 50ml wody (1/4 szklanki)
  • 2/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • szklanka orzechów laskowych (ok. 130g) - posiekanych
  • szklanka orzechów włoskich (ok. 110g) - posiekanych
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka miodu

11 komentarze:

Ciasto z buraczków ćwikłowych



Rewelacyjne ciasto z buraczkami, ale tym razem ugotowanymi, a nie surowymi. Świetne, gdy ugotujemy zbyt wiele buraków i szukamy pomysłu co by tu z nimi zrobić. Wilgotne i kakaowe ciasto, które zaskakuje swoim smakiem. 

 
Dla kogo:
  • dla lubiących zdrowe słodkości
  • dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków
  • dla szukających alternatyw dla mąki
Składniki:
  • 275g mąki pszennej
  • 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem)
  • 300ml oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 100g kakao
  • 375g cukru kryształ
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli

4 komentarze:

Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone

Zniewalające połączenie fig i serka mascarpone z cudownym zapachem ciasto rozmarynowego! Ten smak zupełnie mnie zaskoczył - jest genialny!

Dla kogo:
  • dla fanów fig
  • dla lubiących nowoczesne smaki
  • dla chcących poczuć wspaniały zapach ciasta z rozmarynem
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta  soli
  • 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1,5 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu (ewentualnie można zastąpić suszonym)
  • 4-5 łyżek bardzo zimnej wody 
Składniki na krem i owocowy wierzch:
  • 1/3 szklanki śmietany18%
  • 25 dag mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 600-700g świeżych fig

1 komentarze:

Ciasto gryczane z żurawiną i orzeszkami ziemnymi


Ciekawe w smaku, czekoladowe ciasto z dodatkiem żurawiny i orzeszków. Jeśli ktoś lubi kaszę gryczaną to na pewno się nie zawiedzie. Jeśli ktoś jej nie lubi - zachęcam by spróbował ciasta, może się przekona!
 
Dla kogo:
  • dla fanów zdrowych wypieków
  • dla chcących spróbować kaszy gryczanej w nowej odsłonie
  • dla lubiących nowe, niespotykane smaki
Składniki na ciasto:
  • 180g kaszy gryczanej (ugotowanej w 400ml wody)
  • 5 jajek
  • 180g brązowego cukru (demerara)
  • 120g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g żurawiny
  • 25g solonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
Składniki na polewę:
  • 50ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 20g miękkiego masła
  • 25g grubo posiekanych solonych orzeszków ziemnych

1 komentarze:

Serniczki gryczane z imbirem SerGryczki



Bardzo interesujące w smaku. Nuta imbiru i czekolady daje ciekawe mocne połączenie, także kasza gryczana i serek są prawie niewyczuwalne. Jednak ze względu na wysoką  zawartość sera, jednak pozostają serniczkami.

Dla kogo:
  • dla lubiących nowoczesne smaki
  • dla fanów kulinarnych zagadek
  • dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły.
Składniki:
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250g serka mascarpone
  • skórka z limonki
  • 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego
  • 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • 5g mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek

1 komentarze:

Ciasto z buraczkami i kremem czekoladowym (buraczany murzynek)


Jeśli lubicie organizować konkursy to koniecznie upieczcie to ciasto :). Zapytajcie znajomych z czego jest zrobione i gwarantuje, że zabawa będzie przednia :). Pyszne, wilgotne i ten krem czekoladowy! Mniam!

Dla kogo:
  • dla lubiących nowe smaki
  • dla fanów "murzynków"
  • dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast
Składniki na ciasto:
  • 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 30g kakao
  • 3 duże jajka
  • szklanka brązowego cukru (200g)
  • pół szklanki śmietany 18% (125ml)
  • 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki)
  • 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 komentarze:

Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi


Wspaniałe, zupełnie zaskakujące w smaku ciasto z cukinią. Wyrazu dodają mu nie tylko daktyle i orzechy, ale także lukier cytrynowy, który dopełnia jego smak.

Dla kogo:
  • dla tych, którzy kupili za dużą cukinię :)
  • dla lubiących nowe smaki i eksperymenty w kuchni
  • dla chcących się przekonać do smaku warzywnych ciast
Składniki na ciasto:
  • 375g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 250g masła
  • 200g brązowego cukru (szklanka)
  • 3 jajka (duże)
  • 350g cukinii (startej na grubej tarce)
  • 90g daktyli bezpestek
  • 125g orzechów włoskich
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na lukier:
  • 150g cukru pudru (szklanka)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka startej skórki cytrynowej
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji

1 komentarze:

Babka z dynią i rodzynkami


Wilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały!
 
Dla kogo:
  • dla fanów dyni
  • dla lubiących ciasta z warzywami
  • dla lubiących zdrowe wypieki
Składniki:
  • 500g dyni (świeżej lub ze słoika)
  • 220g masła
  • 200g cukru (najlepiej drobnego)
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 5 jajek
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g rodzynek
  • sól
  • cukier puder (do dekoracji)

13 komentarze:

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Aromatyczny, lekko cytrusowy i zupełnie inny w smaku od dżemu z dyni z brzoskwiniami. Polecam do wypróbowania. 

Dla kogo:
  • dla tych, u których dynia stoi na parapecie od dłuższego czasu i czeka na "swój czas"
  • dla tych, którzy wykorzystują dynię nie tylko na Halloween
  • dla tych, którzy kupili dynię i zastanawiają się co z niej zrobić
Składniki:
  • 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400g cukru
  • torebka dżemfixu, konfiturexu, żelfixu 2:1 lub 3:1
  • pół flakonika olejku pomarańczowego
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

7 komentarze:

Dżem z dyni z brzoskwiniami


Złoty, gęsty, ciekawy w smaku dżem z dynii.

Dla kogo:
  • dla fanów dyni
  • dla mających ochotę na spróbowanie dżemu, którego w sklepie nie znajdziecie
  • dla lubiących nowe, ciekawe smaki
Składniki:
  • 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki)
  • 750g cukru
  • sok z cytryny
  • pół szklanki wody

5 komentarze: