Pierniczki I

Dla kogo:
  • dla lubiących wycinać pierniczki - wyjdzie ok. 100 sztuk
  • dla szukających przepisu na pierniczki, które można długo przechowywać
  • dla miłośników pierniczków
Składniki:
  • 550g mąki pszennej (+ do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
  • 100g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g przyprawy do piernika

4 komentarze:

Czekoladowe muffinki z serem białym

Dla kogo:
  • dla chcących spróbować muffinek z niespodzianką
  • dla lubiących serniki typu Izaura
  • dla fanów czekolady
Składniki na ciasto:
  • 210g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajko
  • 160g brązowego cukru (dałam 50g ciemnego - muscovado i 110g jasnego - demerara)
  • 4 łyżki kakao (nie kopiate)
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 320g maślanki
Składniki na nadzienie:
  • laska wanilii
  • 150g sera białego - twarogu
  • 30g cukru (najlepiej drobnego)
Składniki na dekorację:
  • 150g polewy czekoladowej
  • posypka czekoladowa

1 komentarze:

Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem

Dla kogo:
  • dla fanów muffinek
  • dla lubiących pożywne muffinki
  • dla szukających pomysłu na wykorzystanie orzechów włoskich
Składniki:
  • 270g mąki pszennej
  • 80g jasnego brązowego cukru (demerara)
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

1 komentarze:

Ciasto z jabłkami i konfiturą żurawinową

Dla kogo:
  • dla szukających pomysłu na wykorzystanie jabłek
  • dla lubiących zwykłe ciasta
  • dla poszukujących przepisu na łatwe do wykonania ciasto
Składniki:
  • 400g mąki
  • 250g cukru pudru
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • 700g jabłek
  • 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • 100g konfitury żurawinowej lub frużeliny żurawinowej

4 komentarze: